Kijkoperatie (Arthroscopie) Knie

Wat is een arthroscopie?

Een arthroscopie is een ander woord voor kijkoperatie. Het is een operatie waarbij naast kijken ook kleine ingrepen gedaan kunnen worden in het gewricht. Met een arthroscopie kan de orthopedisch chirurg via een paar kleine sneetjes méér van het gewricht zien.

Wanneer is een arthroscopie van de knie nodig?

Het doel van een arthroscopie is om de oorzaak van de klachten te vinden en zo mogelijk te behandelen. Verschillende aandoeningen zoals meniscusscheur, losse stukjes bot of kraakbeen, kruisbandscheuren, kraakbeenbeschadigingen en slijmvliesontsteking kunnen direct gezien en meestal behandeld worden, zoals bij:

  • — Een meniscusscheur: het gescheurde deel van de meniscus wordt verwijderd of indien mogelijk gehecht.Het onbeschadigde deel blijft op zijn plaats. Dit is beter voor het gewricht. Verwijdering van de hele meniscus kan op de lange termijn slijtage geven,
  • Losse stukjes kraakbeen en bot kunnen tijdens een arthroscopie worden verwijderd,
  • Een kruisbandscheur kan vaak met een uitgebreide oefentherapie worden behandeld. Een kruisband geneest nooit spontaan. Is deze eenmaal gescheurd dan blijft dat zo. Een goede spierconditie kan dit probleem vaak goed verhelpen. Blijven er klachten van de knie, zoals instabiliteitklachten (wankel gevoel)? Dan kan een operatie gedaan worden. Via een arthroscopie wordt dan een voorste kruisband reconstructie gedaan,
  • Beschadigd kraakbeen kan niet worden hersteld. Enig (spontaan) herstel is mogelijk, maar dit gaat zeer langzaam. Een lokale kraakbeen beschadiging (OD-haard) kan met een arthroscopie behandeld worden. De revalidatie na een behandeling bij beschadigd kraakbeen duurt meestal langer.

Klik hier voor de informatiefolder van het Spaarne Gasthuis.