Medical taping / Kinesio taping

Waar komt het vandaan?

Kinesio Taping komt van oorspong uit Japan, het is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van speciale tape. De tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen.
Kinesio Tape is 25 jaar geleden ontwikkeld door Dr. Kenso Kase.

Wat is Medical of Kinesio Taping?


Het verschil tussen de gewone sporttape en de Kinesio    Tape ligt in het feit dat de Kinesio Tape rekbaar is tot 130-140 % van de oorspronkelijke lengte. Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, dit leidt tot drukverhoging. De Kinesio Tape is juist gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging doordat de tape de huid een stukje optilt. Daarnaast kan Kinesio tape ook helpen om bewegingen af te remmen, onderstaand een voorbeeld van een schouder, welke na luxatie is ingetapet, de schouder kan wel functioneel worden gebruikt, maar krijgt door de tape ondersteuning waardoor de schouder niet opnieuw kan luxeren.

 Functies van Kinesio Tape:

  • Pijndemping
  • Geeft steun aan spieren en gewrichten
  • Verwijdert oedeem
  • Corrigeert gewrichten en weefsel
Voordeel van deze methode, de tape kan dagen blijven zitten. Dit heeft als voordeel dat er een 24 uurs herstel plaatsvindt in tegenstelling tot een reguliere behandeling. Vaak wordt er zelfs doorgetraind. Verder heeft de tape ongeveer de dikte en gewicht van de huid, is hypoallergeen, ademend en bezit geen contra-indicaties voor het gebruik. Het verschil tussen de conventionele sporttape en de Kinesio of Medical tape is dat de conventionele sporttape erg stug is en juist een immobiliserend effect heeft. Kineso of Medical tape is elastisch, waardoor gewrichten wel functioneel belast kunnen worden. Daarnaast is de lijm ook minder agressief en kan er mee gedoucht worden.

Bij welke klachten  kan je Kinesio Taping toepassen?

De tapemethode is heel effectief bij overbelasting zoals bijvoorbeeld achillespeesklachten, schouderklachten, rugklachten, een tennisarm enz. Ook verstuikingen en kneuzingen genezen sneller met Kinesio Tape.