Meniscus hechting/ Meniscopexie

De meniscus

De halvemaanvormige of C-vormige meniscii bevinden zich tussen bovenbeen en onderbeen en worden gevormd uit kraakbeen dat voornamelijk elastische en schokdempende eigenschappen bezit.

De meniscii hebben een belangrijke functie:

  • een begeleidende functie bij de “rol en glij”-beweging van het meer ronde bovenbeen uiteinde over het meer vlakke scheenbeen, een soort “kogellager-functie”,
  • een stabiliserende functie in de knie door de vorm van de meniscus en door de verbinding van de meniscus aan het kniekapsel en het scheenbeen,
  • een schokdempende functie bij het lopen waarbij elke knie bij iedere stap het volle lichaamsgewicht moet dragen en bij sprongen zelfs een aantal keer het lichaamsgewicht moet worden opgevangen. De meniscus geleidt door zijn vorm de centraal inwerkende kracht op de knie naar buiten af.

De meniscus kan scheuren tijdens hurken, sporten of torsietrauma van de knie. De gescheurde meniscus kan op drie manieren worden behandeld bij een arthroscopie: meniscectomie, spontane genezing of hechten.

Een arthroscopie (kijkoperatie) van de knie biedt de mogelijkheid om de kwaliteit van de meniscus te beoordelen. Op de foto wordt met een tasthaakje een meniscus onderzocht op de aanwezigheid van afwijkingen.

Bij een bloeding (heamartros) in de knie aansluitend aan een trauma wordt in 75% letsel van de voorste kruisband gezien en in 20% van de gevallen is sprake van een letsel van de meniscus. De scheur bevindt zich dan vooral in het goed doorbloede perifere gedeelte van de meniscus.

De mate van doorbloeding van de meniscus bepaalt de kans op genezing en daarmee tevens de keuze van behandeling. Er is in de orthopedie tegenwoordig een tendens om een meniscus te hechten indien de scheur daarvoor geschikt is. In de laatste 30 jaar is er een ontwikkeling geweest van een open (bijna) volledige meniscectomie (verwijdering van de meniscus), ongeacht het type scheur, tot een arthroscopische meniscopexie (meniscushechting). De intacte meniscus heeft een belangrijke functie in het voorkomen van arthrose.

De kwaliteit van de meniscus vermindert naarmate men ouder wordt en dit proces van degeneratie is bovendien gerelateerd aan de mate van belasting tijdens bij voorbeeld sporten en bij de beroepsuitoefening.

Meniscushechting

Hechten van de meniscus kan zinvol zijn bij verse scheuren in goed doorbloed gebied bij jonge patiënten. Dit zijn instabiele meniscusscheuren groter dan 1 cm. Het is van belang om 6 weken aaantippend te lopen met 2 krukken (ook in thuissituatie!) en knielen/hurken te vermijden gedurende minimaal drie maanden. Het is wel toegestaan om de knie te buigen. Een brace is alleen nodig bij ernstige knie-instabiliteit. De fysiotherapeut kan helpen bij herstel van looppatroon, ROM oefeningen en isometrisch oefenprogramma voor thuis. Na 6 weken mag de belasting worden opgevoerd op basis van pijnklachten en hydrops (vocht) . Indien er ook sprake is van een voorste kruisbandruptuur, wordt deze gereconstrueerd binnen afzienbare tijd. Alvorens de reconstructie kan plaats vinden, dient de knie te voldoen aan de 3 criteria van Millet (Am J Sports Med 2001): 1. Actief dynamisch looppatroon (evt. met krukken), 2. Beperkte hydrops en 3. Vrijwel volledig ROM. Hierin kan de sportfysiotherapeut een belangrijke rol vervullen. De kans op arthrofibrose van de knie is dan <1% bij de nieuwe ingreep.

Ons team van sportfysiotherapeuten heeft inmiddels al behoorlijk wat ervaring in de revalidatie van sporters na een pexie van de meniscus en werkt hierin nauw samen met enkele orthopedisch chirurgen in de regio die deze operatieve techniek goed beheersen. Heb jij vragen of wil je hierover advies, neem dan contact op met onze sportfysiotherapeuten Elisabeth van den Berg-Bos of Sharon Portegies

(bronnen: www.rpajanssen.nl, www.wikifysio.nl)