OVERBELASTINGBLESSURES. De laatste ontwikkelingen en Inzichten 1.

Globaal gezien zijn er twee soorten blessures: acute- en overbelastingblessures. Waar acute blessures zijn terug te leiden naar één traumatisch moment (bijv. enkelverzwikking, botbreuk of spierscheur), ontstaan overbelastingblessures geleidelijk. De laatstgenoemde is het resultaat van repetitieve micro-trauma aan de botten, ligamenten en spieren door een disbalans tussen belasting en belastbaarheid. Veel voorkomende overbelastingblessures van de onderste extremiteit zijn onder andere: Shin splints (onderbeen), hielspoor, achillespeesklachten en peesklachten rond de knie (runners- en jumpers knee).

Collega Jasper Flick begint vrijdag een 2-daagse cursus over overbelastingblessures van de onderste extremiteit. Hierin wordt door dr. Bart Dingenen de laatste ontwikkelingen en inzichten in het behandelen van dit soort aandoeningen onderwezen. Jasper heeft de hamstringblessure al eens onder de loep genomen.

Wordt vervolgd!

 

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24242858, http://www.stopsportsinjuries.org/STOP/Prevent_Injuries/Overuse_Injury.aspx