RUGPIJN BIJ WIELRENNERS, JAN WILLEM LEGT UIT!

RUGPIJN BIJ WIELRENNERS.

Iets meer dan de helft (51,5%) van de fietsblessures ontstaan ten gevolge van overbelasting. Ruim de helft betreft lage rugpijn.

Er liggen verschillende risicofactoren ten grondslag aan het ontstaan van lage rugpijn. De eerste is een disbalans in spieractivatie van de core- en wervelkolomspieren. Hiernaast is het langdurig zitten in een gebogen positie (flexie van de wervelkolom) gerelateerd aan lage rugpijn.

De relatie tussen fietspositie en spiervermoeidheid geeft ons verschillende informatie bij fietsers met rugpijn. Het blijkt dat mensen met lage rugpijn meer vermoeidheid tonen in de armen omdat men meer kracht zet op het stuur om te compenseren voor pijn. Dit geldt des te meer voor de liggende posities (aero positie).

Mensen met lage rugpijn lieten ook een a-symetrische cocontractie zien van de lumbale multifidi spieren en verminderde dikte van de transversus abdominus en multifidi en een verminderd uithoudingsvermogen van de extensoren van de lage rug in vergelijking met mensen zonder lage rugpijn.

Naast een verstoring in het motor-controle systeem is het verminderde uithoudingsvermogen van de extensoren van de lage rug bij vermoeidheid de oorzaak voor een verhoogde druk en stress op de wervelkolom waardoor er disbalans en foutieve spieractivatie ontstaat. Hierbij is niet de houding, maar de lange duur van die houding bepalend.

Hiernaast kunnen factoren als beenlengteverschil en een verminderde mobiliteit in de wervelkolom of het SI-gewricht bijdragen aan het ontstaan of onderhouden van lage rugpijn.

Heb je lage rugpijn en/of wil je hier meer over weten? Bel dan voor een afspraak en/of kom langs op locatie ’Trainingsmaatje’ te Hillegom op dinsdag tussen 13.00 – 18.00 uur. (uiteraard kunt u ook terecht op de bekende locatie ‘Portegies Fysio voor sporters’ in Haarlem).

Streisfeld GM1, Bartoszek C2, Creran E2, Inge B2, McShane MD2, Johnston T2. Relationship Between Body Positioning, Muscle Activity, and Spinal Kinematics in Cyclists With and Without Low Back Pain: A Systematic Review. Sports Health. 2016 Oct 26. pii: 1941738116676260.