Verwijzing

Is een verwijzing nodig voor fysiotherapie?

Sinds 1 januari 2006 heb je geen verwijsbrief meer nodig voor de fysiotherapeut en sportfysiotherapeut. Natuurlijk, je mag nog altijd eerst een afspraak maken bij de huisarts. Maar het hoeft in principe niet meer.

Uitzonderingen zijn er wanneer jouw klachten voorkomen op de Chronische Lijst Borst, de kosten daarvan vallen vanaf de 21e behandeling onder de basisverzekering en daarbij is een verwijzing van specialist verplicht.

Zonder verwijzing naar de (sport)fysiotherapeut heeft voordelen. Zo kom je “direct”  bij de specialist in beweging terecht. Zodat jij weer ” direct”  kunt beginnen met werken aan uw herstel. Dit wordt ook wel DTF genoemd, Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie.

De huisarts blijft de centrale rol spelen in de coördinatie van jouw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts blijven informeren, tenzij jij aangeeft dat je dat niet wenst. Als jij besluit rechtstreeks naar jouw (sport)fysiotherapeut te gaan, dan voert deze eerst een zogenaamde screening uit. Dit betekent dat eerst wordt vastgesteld of jij bij de (sport)fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kan jij bijvoorbeeld worden doorgestuurd naar jouw huisarts of sportarts. Wel rekent de zorgverzekeraar de screening als een volledige zitting. Mocht je dus toch bij de huisarts zijn, vraag dan gelijk om een verwijsbrief. Dit scheelt je een zitting.

Wanneer je wel behandeld kan worden door de (sport)fysiotherapeut, dan wordt er in overleg met jou een behandelplan opgesteld. En dat is wel zo prettig, immers, hoe sneller jij behandeld kunt worden, hoe sneller je aan jouw herstel kan werken.

(Bron: www.fysiovergoeding.nl) Zie ook www.defysiotherapeut.com