Voorste Kruisband Letsel (VKB)

Voorste Kruisband Revalidatie

Je hebt een verwijzing gekregen van de medisch specialist vanwege schade aan je voorste kruisband (VKB). Hiervoor zijn twee behandelmethodes van toepassing. Conservatief (dat wil zeggen zonder operatie maar middels gerichte oefentherapie en training) of operatief. In het laatste geval heeft de medisch specialist een nieuwe voorste kruisband geplaatst. Dit noemen we een voorste kruisband reconstructie.

deKnie

De revalidatieduur na een voorste kruisband letsel is lang en duurt gemiddeld 9 tot 12 maanden afhankelijk van de tak van sport welke je beoefend. Soms lees je in de media dat bijvoorbeeld profvoetballers al na 6 maanden weer hun rentree maken, maar uit wetenschappelijk onderzoek en langere follow up weten we dat dit niet tot succes leidt. Daarom gaan wij in de praktijk uit van minimaal 9 tot 12 maanden.

Hoe gaan wij te werk?

Revalidatie is maatwerk! Individuele behandeling en begeleiding staat bij ons in de praktijk centraal, er wordt dan ook revalidatieplan op maat voor je gemaakt, want niet iedereen heeft hetzelfde doel wat je uiteindelijk na de revalidatie wilt bereiken. Ten eerste werken we nauw samen met medisch specialisten uit de regio die veel ervaring hebben met voorste kruisbandreconstructies. Hierdoor hebben we een korte lijn met jouw behandelaar en zal er gedurende je revalidatie nauw contact met hen worden onderhouden.

De revalidatieperiode bestaat bij ons uit 3 verschillende fases:

Fase 1 : Deze fase duurt gemiddeld 6-8 weken. Belangrijk in de eerste fase is een goede wondgenezing en behoud van spierkracht binnen de mogelijkheden. Het buigen en strekken van de knie zal in de eerste weken lastig zijn, maar middels gerichte oefeningen kunnen we ervoor zorgen dat je bovenbeenspieren (Quadriceps) op voldoende kracht blijft. Het doel is dat je de knie na 6 tot 8 weken tot 90 graden kan buigen. Naast behoud van je spiercontrole van de quadriceps, staat ook de kracht van je hamstrings (achterzijde bovenbeen), bil- en kuitspieren centraal. Ook het oefenen van een correct looppatroon en fietsen zullen in deze fase aan de orde komen.

Fase 2:  Om naar fase 2 over te mogen stappen dienen de volgende doelen te zijn behaald:

–  goede wondgenezing

–  geen pijn in de knie

–  minimale zwelling van de knie

–  normale beweeglijkheid van de knieschijf (links = rechts)

–  (strekken) extensie 0° en (buigen) flexie minimaal 120-130°

–  willekeurige aanspanning van de m. quadriceps

–  actief dynamisch looppatroon zonder krukken

–  kwalitatief correcte uitvoering van de neuromusculaire oefeningen in fase1

Vaak kom je na 6 weken terug bij de orthopedisch chirurg voor controle, wij geven je hiervoor een verslag van de eerste revalidatiefase mee.

In fase 2, gemiddeld 3 tot 6 maanden zullen we het strekken en buigen optimaliseren en gaan we aan de slag met gerichte krachttraining en na 10 tot 12 weken na de operatie bepalen we of je mag starten met joggen. Aan het einde van fase 2 zullen we functionele testen uitvoeren waarbij we kijken naar de neurodynamische controle, spierkracht en het links/rechts verschil (dit noemen we de LSI). Om over te kunnen gaan naar fase 3 moet deze minimaal 80% zijn ten opzichte van je niet geopereerde been.

Fase 3: Na gemiddeld 6 maanden, maar afhankelijk hoe je door fase 1 en 2 bent doorlopen, zullen we starten met de sportspecifieke revalidatie en werken we naar terugkeer aan centrale trainingen bij de club met als einddoel wedstrijdfitheid. Afhankelijk van de tak van sport die je beoefend zal deze periode ook nog 3 tot 6 maanden in beslag nemen. Vooraf krijg je van ons al een indicatie over de duur van deze sportspecifieke revalidatie periode. Hierin maken we onderscheid in contact- en rotatiesporten aangezien deze het meest blessuregevoelig zijn. Het einddoel van deze revalidatieperiode is om een LSI score van 90% of hoger te scoren op de functionele testen en daarnaast moet er sprake zijn van een goede neurodynamische stabiliteit en een optimaal aligment van de knie. (bron: Evidence Statement Revalidatie na een voorste- kruisbandreconstructie).

In de praktijk hebben Sharon en Elisabeth veel ervaring met de revalidatie van voorste kruisband letsel, zowel conservatief als operatief. Deze expertise valt onder het domein van de sportfysiotherapeut en wordt er vooral getest op functionele vaardigheden. Zie hiervoor het volgende artikel.

Lees hier de informatiefolder van het Spaarne Gasthuis over een voorste kruisband reconstructie.

Heb jij vragen over een voorste kruisbandblessure of over de revalidatie, neem dan gerust contact met ons op.